Terrassa, 3, 4 i 5 de setembre de 1713

La Marxa de Torxes, un clam independentista

Els carrers del centre de Terrassa s’han omplert de centenars de torxes. Ha estat un espectacle de gran plasticitat, de foc i d’estelades -una de gegant, com la que presidia l’acte- i un clam en favor de la independència de Catalunya. Bona part dels participants escalfaven motors de cara a la Via Catalana de L’11S. Però en alguns moments de la jornada d’avui ja reconeixien que se’ls posava la pell de gallina de veure que Terrassa també respon i és capaç d’omplir el nucli històric de sobiranistes.
Entre els assistents hi havia la major part dels regidors de CiU a l’Ajuntament, entre ells el secretari d’organització de Convergència, Josep Rull, i Pere Soler, director generals de Serveis Penitenciaris. Tots els assistents han seguit les recomanacions i no s’ha vist ni un sol logotip de partit ni d’organització.

“In… inde… independència”, ha estat una de les consignes més cridades, però també “Què vol aquesta
tropa? Un nou estat d’Europa. Què vol aquesta gent? Catalunya independent?

La Comissió 4 de setembre , plataforma unitària que organitza la Marxa de Torxes, ha homenatjat els terrassencs que van donar la vida per la llibertat enfront de les tropes borbòniques el 1713.  La
La Marxa de Torxes ha començat a la Plaça Vella, on s’ha iniciat el recorregut cap a la Font Vella, passeig del Comte d’Ègara, carres del Passeig i de Sant Pere, Raval de Montserrat, Cremat i plaça de La Torre del Palau. Durant tota la Marxa hi ha hagut animació per part del Ball del Serrallonga, el Drac Baluk Astharot, els Bastoners de Sant Pere, Grallers i tabalers, per finalitzar amb la Coral Els Segadors.
El pregó ha anat a a càrrec de Marius Massallé i Bainad, nou president de la Fundació Torre del Palau.
Enguany es compleixen els 300 anys de l’atac i per aquesta raó va començar amb la edició d’un calendari commemoratiu pel 2013. Per Sant Jordi es va editar i presentar l’auca dels fets, que s’ha repartit a través de La Torre, entitats, biblioteques i a les parades de la plaça Vella. Per al proper curs es distribuirà també a  les escoles de la ciutat.
La comissió 4 de setembre està formada per entitats i persones  individuals de la ciutat amb el suport de diverses formacions polítiques, i està oberta a tothom que hi vulgui col·laborar. El seu objectiu és retre homenatge als terrassencs i terrassenques que van morir el 1713 per defensar la vila de Terrassa de les tropes borbòniques.
Crònica: Joan Manuel Oller. Fotos: Jordi Borràs. La Torre del Palau